Politiebureau Odessa laat gevangenen vrij

Redactie

De politie in de Oost-Oekraïense stad Odessa heeft zondag 67 gevangenen vrijgelaten nadat pro-Russische betogers het hoofdkwartier van de politie hadden bestormd. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. De gevangenen werden vrijdag opgepakt na de geweldsuitbarsting die aan tientallen mensen het leven kostte. Of er nu nog mensen vastzitten in Odessa is onduidelijk.

De betogers hielden in eerste instantie een vreedzame demonstratie, maar na een tijdje brak er geweld uit. De demonstranten gooiden ruiten in en braken de poort open. De politie liet vervolgens tientallen gevangenen vrij, terwijl de verzamelde menigte buiten 'Rusland, Rusland' scandeerde.

In Odessa braken vrijdag gevechten uit tussen voor- en tegenstanders van de regering in Kiev. Daarbij zouden enkele doden zijn gevallen. Het dodencijfer steeg echter sterk toen er brand uitbrak in een vakbondsgebouw waar tegenstanders van de regering zich hadden verschanst. Meer dan veertig mensen kwamen om.

Premier Arseni Jatsenjoek bracht zondag een bezoek aan Odessa. Hij verklaarde dat een onderzoek loopt naar de politie, omdat die naliet de orde te handhaven. Tegelijkertijd suggereerde hij dat Moskou de hand had in de gebeurtenissen. Hij zei dat openbare aanklagers opdracht hebben gekregen 'alle instigatoren, alle organisatoren en allen die onder Russische leiding een dodelijke aanval op Oekraïne en Odessa hebben geopend' op te sporen.