[Upd] Tafeltennissters na enorme strijd onderuit in kwartfinale WK

heywoodu

De Nederlandse tafeltennisvrouwen zijn de kwartfinale van het wereldkampioenschap begonnen met een nederlaag. Britt Eerland, de nummer honderd van de wereld, was niet opgewassen tegen de Japanse Sayaka Hirano. Na zes overwinningen was het pas de eerste nederlaag voor Eerland op het WK.

Hirano, 22e op de wereldranglijst, begon uitstekend en won de eerste game met 11-7. Ook in de tweede game bleek ze net wat beter. Eerland wist wel twee gamepoints weg te werken, maar toch ging de game met 11-8 naar Hirano.

In de derde game schoot Eerland ijzersterk uit de startblokken. Ze wist het vol te houden en kwam bij 10-5 op vijf matchpoints. Hirano veegde er echter vier weg, waardoor de Nederlandse bondscoach Elena Timina voor een time-out koos op 10-9. Eerland kwam terug en maakte de game direct af. In de vierde game was het dan toch echt gedaan. Hirano liep snel uit en besliste de wedstrijd door de game met 11-4 te winnen.

Li Jiao neemt het in de tweede wedstrijd op tegen Kasumi Ishikawa, de nummer negen van de wereld. Jiao staat vier plekken lager genoteerd.

Eerland won haar eerste zes wedstrijden op het WK (PRO SHOTS/Actionimages)
Eerland won haar eerste zes wedstrijden op het WK (PRO SHOTS/Actionimages)


Update 13.49 uur:

Li Jiao heeft met een bijzonder zwaar bevochten zege op Ishikawa de stand in de kwartfinale gelijk weten te trekken. Vanaf het begin was de wedstrijd zeer spannend. De eerste game ging tot 9-9 gelijk op, waarna Jiao het punt verloor en met een bal in het net ook de game verloor.

Daarna was het echter de beurt aan Jiao. In game twee duurde het tot 8-8, maar daarna viel ze aan en werkte ze zich in no-time naar 11-8 en gamewinst. In de derde game was er een flinke comeback nodig van de Nederlandse. Ze kwam 4-7 achter, maar won vier punten op rij en pakte de game met 11-9.

De vierde game leek weer een comeback op te leveren, maar Jiao slaagde er niet in. Dit keer moest ze van 1-6 en 2-9 terugkomen, maar verder dan 7-11 kwam het niet. 

Met een 2-2 stand op het bord was er een beslissende game nodig. Daarin leek Ishikawa definitief naar de zege te gaan, maar vanaf 2-7 sloegen de zenuwen toe. De Japanse begon fouten te maken en de 41-jarige Jiao kon profiteren. Toch kwam Ishikawa op 10-8 en dus twee matchpoints, maar wederom kwam Jiao terug. Met 12-10 pakte Jiao de wedstrijd en bracht ze de stand in de kwartfinale naar 1-1.

De derde wedstrijd gaat tussen Li Jie, de nummer vijftig van de wereld, en Yuka Ishigaki, 38e op de wereldranglijst.

Update 14.36 uur:

Li Jie heeft Nederland niet op voorsprong kunnen zetten. De wedstrijd tegen Ishigaki was tot het einde spannend, maar de Japanse bleek te sterk.

De wedstrijd begon uitermate traag. Geen van beide speelsters wilde aanvallen, waardoor er na 10 minuten nog maar elf punten gespeeld waren. Hierdoor ging de tijdregel, het expedite system, in werking. Dat houdt in dat de serverende speler binnen dertien returns van de ander het punt moet maken. Lukt dit niet, dan krijgt de retournerende speler het punt. Deze regel gold voor de rest van de partij.

Jie won de eerste game met 11-8, waarna ze in de tweede game al snel tegen een achterstand opliep. Die ging dan ook verloren met 6-11. In de derde game wist Jie van 1-6 terug te komen tot 8-10, maar op dat moment sloeg Ishigaki alsnog toe. De Nederlandse begon met 4-0 uitstekend aan de vierde game, maar de Japanse kwam terug tot 6-6 en won de game met 11-9.

In de vierde wedstrijd komt Li Jiao weer in actie. Zij speelt tegen Hirano, die eerder op de dag de eerste wedstrijd won tegen Eerland.

Update 15.25 uur:

Li Jiao heeft ook haar tweede wedstrijd van de dag gewonnen, waardoor er een allesbeslissende vijfde wedstrijd aan te pas moet komen. Tegen Hirano was was Jiao in de beslissende game te sterk voor de Japanse.

De eerste game werd door Jiao nog weggegeven. Ze kwam op een 9-6 voorsprong, maar verloor toch met 11-9. In de tweede game leek het opnieuw mis te gaan. Een 6-3 voorsprong werd 8-8, waarna Jiao ook het gamepoint op 10-9 niet af kon maken. Daarna lukte dat echter wel en dus stond het 1-1.

De derde en vierde games waren zeer eenzijdig. Eerst was alles voor Jiao, die game drie met 11-3 won, daarna pakte Hirano de vierde game met 11-4. Daardoor was er een beslissende vijfde game nodig en daarin kon Jiao het hoofd koel houden. Op 7-6 pakte Jiao met heel veel mazzel het punt, waardoor ze twee punten voorsprong had. Dat maakte ze af en met 11-7 dwong ze een beslissende wedstrijd af.

De laatste en beslissende ontmoeting gaat tussen Eerland en Ishikawa. Eerland verloor haar eerste wedstrijd van de dag tegen Hirano, Ishikawa ging onderuit tegen Jiao.

Update 16.12 uur:

Het is Eerland niet gelukt om de stunt te vervolmaken. Na een ongekend spannende wedstrijd tegen Ishikawa moest ze in de allesbeslissende game het onderspit delven.

De eerste twee games kenden een vrijwel identiek scoreverloop. Tot 7-7 ging het volledig gelijk op, maar daarna liet Ishikawa zien dat zij over meer kwaliteit beschikt. De Japanse won de eerste twee games met 11-8 en 11-7. 

Eerland begon geweldig aan de derde game en stond al snel op een 5-2 voorsprong. Via 7-4 werd het echter opnieuw 7-7, wat voor Eerland aanleiding was om een time-out aan te vragen. Dat deed haar goed, want niet veel later won ze de game met 11-8.

Hetzelfde beeld was er in de vierde game te zien. Eerland kwam op voorsprong, maar moest dat later in de game weer weggeven. Ze vocht zich echter weer knap los van Ishikawa en wist er dankzij 9-11 gamewinst een allesbeslissende game uit te slepen om te bepalen wie naar de halve finale zou gaan.

In die beslissende game begon Eerland fantastisch. Ze stond al snel op 3-0, waarna de Japanse bondscoach een time-out aanvroeg. Op 5-3 maakte Eerland vervolgens het punt, maar ze gaf eerlijk aan dat het een netservice was van de Japanse en dat het punt dus opnieuw gespeeld moest worden.

Dat moment leek de wedstrijd te beslissen, want daarna trok Ishikawa de wedstrijd naar zich toe. Via 5-5 en 6-9 pakte de Japanse de game met 11-6, waardoor de wedstrijd gespeeld was. Japan staat in de halve finale, Nederland ligt uit het toernooi.