Senna herdacht op circuit van Imola

Maarten (rubbereend)

Fans, familie en vrienden zijn donderdag op het circuit van Imola samengekomen om de twintig jaar geleden verongelukte Ayrton Senna te herdenken. Om 14.17 uur, het tijdstip waarop de Braziliaanse Formule 1-coureur in 1994 zijn fatale crash maakte, werd er stilte in acht genomen. Deze hele week is er op het circuit, waar destijds de Grand Prix van San Marino werd gehouden, gelegenheid om de legendarische sporter te eren.

De ceremonie werd gehouden bij de Tamburello-bocht, waar Senna twintig jaar geleden met een snelheid van ongeveer 300 kilometer per uur tegen een muur ramde. Ook de Oostenrijker Roland Ratzenberger, die in hetzelfde weekeinde om het leven kwam, werd herdacht.

Onder de aanwezigen waren onder anderen Senna's voormalig ploeggenoot Gerhard Berger en Ferrari-coureurs Fernando Alonso en Kimi Räikkönen. "Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat hij de beste coureur aller tijden was", vertelde Berger in een speech over zijn teammaat bij McLaren. "Zelfs op zo'n triest moment is het fijn om aan hem te denken."

Alonso was pas twaalf jaar oud toen Senna overleed. "Ik keek altijd naar de races en als je dan zijn helm zag met nummer 1, dan deed dat je wat als kind", blikte de tweevoudig wereldkampioen terug. "Helaas heb ik nooit de kans gehad om tegen hem te racen. Maar als je alle kinderen ziet die hier aanwezig zijn, merk je dat hij mensen nog steeds inspireert."

Namens de familie sprak Senna's nicht Paula haar blijdschap uit over de grote belangstelling. "Het betekent dat hij iemand was die mensen echt wist te raken, met zijn prestaties en met zijn persoonlijkheid", sprak ze. "Ik voel dat hij voortleeft in de harten van de mensen, zelfs na zoveel jaren. Dat is prachtig."

Een bijzonder eerbetoon aan Senna was er ook in zijn thuisland. De voetballers van Corinthians uit Sao Paulo kwamen woensdagavond voor een wedstrijd het veld op met replica's van de helm van de Formule 1-coureur, die fan was van de club uit zijn geboortestad. Senna ligt in Sao Paulo begraven.