Van Gaal waarschuwt Sneijder richting WK

heywoodu

Wesley Sneijder moet vrezen voor een voetballoze zomer. Louis van Gaal heeft zich zaterdagochtend kritisch uitgelaten over de ervaren middenvelder van Galatasaray. Bij zijn werkgever laat Sneijder niet de vorm zien waar Van Gaal op gehoopt had. Trainer Roberto Mancini gebruikt hem bovendien hoofdzakelijk als hangende linksbuiten, en dat is niet de rol die Van Gaal in gedachten had voor de kleine Utrechter.

Ook Sneijder zelf acteert liever in de as van het veld, maar hij slaagt er maar niet in om Mancini te overtuigen in een centrale rol. "Dan moet je je afvragen waarom dat zo is", zegt Van Gaal zaterdag in gesprek met de NRC.

Volgens de ervaren keuzeheer is Sneijder niet dwingend genoeg bij Galatasaray. Een sporadische steekpass is onvoldoende voor de Amsterdammer. "Als die steekpass niet komt? Is het dan: jammer voor het Nederlands elftal? Dan is de kans dat wij er al meteen in de eerste ronde uit liggen wel erg groot. Je moet dat als voetballer toch gewoon iedere week laten zien bij je club? Als je dat daar al niet kunt, dan kun je dat toch zeker niet bij Oranje?"

Sneijder heeft nog maar enkele weken om de bondscoach te overtuigen van zijn kwaliteiten. "Sneijder speelt zeker tot half mei in Turkije. Dat wacht ik allemaal af. Het heeft geen zin eerder een beslissing te nemen", aldus Van Gaal.