Paus spreekt vertrouwen uit in bank Vaticaan

Redactie

Het Instituut voor Religieuze Werken (IOR) in Vaticaanstad hoeft de deuren niet te sluiten mits de Vaticaanse Bank de internationale bankregels in acht neemt, vindt het Vaticaan. De bank van het Vaticaan ligt al jaren onder vuur vanwege een witwasschandaal, maar de paus heeft er vertrouwen in dat de bank orde op zaken kan stellen.

In 2009 kwamen vermeende witwaspraktijken bovendrijven, waarna het Italiaanse openbaar ministerie 23 miljoen euro aan tegoeden van de bank bevroor. Er werd een pauselijke onderzoekscommissie ingesteld die ervoor pleit dat de bank hervormingen doorvoert. Door de hervormingen kan de bank een 'waardevolle rol blijven spelen ter assistentie van paus Fransiscus', aldus het Vaticaan maandag in een verklaring.

De bank moet voortaan transparant zijn en meer toezicht dulden, vindt het bestuur van de kerkstaat. De hervormingen behelzen onder meer strenger toezicht door toezichthouder van het Vaticaan AIF. Ook komt er een streng antiwitwasbeleid en worden 'interne structuren hervormd'.