Israël laat Palestijnse gevangenen niet vrij

MarcusViridis

Israël gaat een laatste groep Palestijnse gevangenen niet vrijlaten. Dat heeft de belangrijkste Israëlische onderhandelaar met de Palestijnen Tzipi Livni donderdag bekendgemaakt. Israël had afgesproken om in vier etappes 104 gevangenen vrij te laten, maar laat de laatste groep niet gaan omdat de Palestijnse president Mahmoud Abbas probeert VN-lidmaatschap voor de staat Palestina te bemachtigen.

Abbas had tijdens eerdere besprekingen beloofd pogingen om dit lidmaatschap te verkrijgen negen maanden op te schorten. Toch maakte hij dinsdag bekend dat hij aan vijftien organisaties toetredingsverzoeken heeft gestuurd. Hij heeft deze stap naar eigen zeggen genomen omdat Israël zich niet heeft gehouden aan de belofte om gevangenen vrij te laten.

De woordvoerster van Livni zegt dat beide zijden moeten bekijken hoe de vredesbesprekingen onder leiding van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry verder moeten gaan. Kerry, die als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen optreedt, zegde zijn bezoek aan de regio dat voor woensdag gepland stond af nadat het nieuws over het besluit van Abbas bekend was geworden. Kerry voegde daar echter aan toe dat het nog te vroeg is om de vredesgesprekken af te schrijven. "Ik roep beide kampen op tot terughoudendheid", zei hij in Brussel, waar hij een vergadering van de NAVO bijwoonde.