Berger gooit World Cup weg in laatste race, afscheid Henkel

heywoodu

Biatlete Tora Berger is er niet in geslaagd haar carrière af te sluiten met een nieuwe World Cup-titel. De Noorse leek tijdens de massastart in Oslo hard op weg om voor eigen publiek haar loopbaan te beëindigen met de beker, maar moest zich toch gewonnen geven. De titel ging naar de Finse Kaisa Mäkäräinen.

Vooraf was duidelijk dat Berger de beker zou winnen als ze voor de Finse zou eindigen. Halverwege leek het die kant op te gaan, want Berger lag met één fout op de zevende plek, bijna tien plaatsen voor Mäkäräinen. Bij de derde keer schieten ging het echter helemaal fout voor Berger. Ze wist slechts twee van de vijf schijven te raken en viel terug tot tien plaatsen achter Mäkäräinen.

De Finse maakte nog wel een fout bij de laatste keer schieten, maar daar had Berger niks meer aan. Mäkäräinen kwam als zevende over de finish, een teleurgestelde Berger sloot op plek veertien haar loopbaan af. Kort na de finish hoorde de Finse dat zij net als drie jaar eerder winnares was van de World Cup.

De wedstrijd werd gewonnen door de Slowaakse Anastasia Kuzmina. Heel lang ging de jonge Duitse Laura Dahlmeier aan de leiding, maar zij liet in de twee laatste beurten een fout noteren en werd daardoor uiteindelijk zesde. De tweede plek ging verrassend naar Teja Gregorin. Ook voor de Sloveense was het de laatste wedstrijd na tien jaar biatlon op het hoogste niveau. Met haar tweede plek evenaarde ze het beste resultaat uit haar carrière, nadat ze vijf jaar eerder ook eens tweede werd. Marie Dorin-Habert werd derde in haar voorlopig laatste race. De Française gaat er tussenuit omdat ze zwanger is.

Naast Tora Berger nam ook een andere grootheid afscheid van het biatlon. Andrea Henkel nam na zestien volledige World Cup-seizoenen afscheid van de sport. De Duitse is een van de grote namen van de afgelopen jaren. In 2002 won ze in Salt Lake City olympisch goud in de individuele wedstrijd en de estafette, waarmee ze in Turijn en Vancouver zilver en brons pakte. 

Naast haar olympische successen werd Henkel maar liefst acht keer wereldkampioen. Vier titels pakte ze met de estafette en vier keer werd ze individueel wereldkampioen. In 2007 won ze de World Cup, waarin ze in totaal maar liefst 46 wedstrijden won. De 36-jarige Henkel (foto) gaat in de Verenigde Staten samenwonen met haar collega en verloofde Tim Burke.