Chileense cineast Jodorowsky ontvangt Imagine Award

Vincent (vinnypassy)

De Chileens-Franse regisseur, stripauteur en acteur Alejandro Jodorowsky ontvangt dit jaar de oeuvreprijs van het Imagine Filmfestival. De prijs wordt volgende maand uitgereikt op de openingsavond van het Nederlandse festival voor fantasy-, horror- en sciencefictionfilms. Dat heeft de organisatie donderdag laten weten. Vorig jaar won acteur Rutger Hauer de prijs.

De inmiddels 75-jarige Jodorowsky is vooral bekend van zijn cultfilms vol avant-gardistische en surrealistische thema's. Het bekendst is zijn zongenoemde acid western El Topo uit 1970 en het vervolg The Holy Mountain uit 1973. In 1989 maakte hij Santa Sangre, over een man in een gesticht die lijdt aan waanbeelden.

Vorig jaar leverde Jodorowsky het autobiografische La Danza de la Realidad af, waarin hij terugkeert naar zijn jeugd in de Chileense kustplaats Tocopilla. Hij zou in de jaren zeventig ook de het boek Dune van Frank Herbert verfilmen, maar dat project ketste om financiële redenen af. Daarover verscheen vorig jaar de documentaire Jodorowsky's Dune van filmmaker Frank Pavich.

Naast zijn filmwerk is Jodorowsky ook bekend als tarotdeskundige. Al dertig jaar geeft hij lezingen over het kaartlezen. Ook ontwikkelde hij psychomagie, een vorm van therapie waarbij diepgewortelde trauma's worden verwerkt met behulp van symbolische handelingen.

Het Imagine Filmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 18 april in Amsterdam. Op 12 april vindt de legendarische Night of Terror plaats, waarop een nacht lang allerlei horrorfilms te zien zijn in theater Tuschinski. De kaartverkoop is inmiddels gestart.