[WK] Aflossingsmannen naar finale

heywoodu

De Nederlandse shorttrackmannen hebben zich op het WK in Montréal knap geplaatst voor de finale op de aflossing. In de halve finale werd afgerekend met de twee favorieten Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

De race zag er vanaf het begin al goed uit voor Nederland, wat constant bij de eerste twee plekken zat. Alleen Niels Kerstholt, die in Montréal alleen de aflossing rijdt, zag er minder sterk uit. Vooral Freek van der Wart was erg goed, maar ook Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma wisten zich prima staande te houden in het gevecht.

Met nog enkele ronden te gaan moesten de Amerikanen langzaam maar zeker afhaken, waarna Nederland achter Zuid-Korea de tweede plek pakte, goed voor een finaleplaats. Op het vorige WK, in het Hongaarse Debrecen, pakte Nederland nog brons op de aflossing.

In de andere halve finale werd thuisfavoriet Canada, wereldkampioen in 2011, 2012 en 2013, zeer verrassend uitgeschakeld. Lang gingen de Canadezen samen met de Chinezen op kop, maar halverwege vielen ze door een vreemde manoeuvre beiden terug. De Brit Jon Eley kon ervan profiteren en sloeg een uiteindelijk beslissend gat, terwijl Viktor An zijn Russische team makkelijk naar de finale loodste.