Legeroefeningen Rusland bij grens met Oekraïne

Chuck-N0rr1s

Rusland moet niet de schuld krijgen van de 'interne crisis' in Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. Russische troepen hielden ondertussen gevechtsoefeningen in de buurt van de grens met het buurland.

Woensdag verwierp Moskou de beschuldiging van de Oekraïense regering nog dat een grootschalige troepenopbouw langs de grens met Oekraïne een voorbereiding betrof voor een invasie van de Krim. Maar donderdag deelde het Russische ministerie van defensie mee dat duizenden Russische militairen in de regio's Rostov, Belgorod, Koersk en Tambov bezig zijn met legeroefeningen, die tot het einde van de maand zullen duren.

In Rostov werden vijftienhonderd paratroepers ingezet, terwijl er ook geoefend werd met artillerie en raketsystemen. Daar waren 8500 militairen bij betrokken. Poetin heeft herhaaldelijk te kennen gegeven 'alle middelen' te zullen inzetten om de rechten van etnische Russen op de Krim te zullen verdedigen.

"Het is en blijft een interne Oekraïense kwestie, waarin we helaas zijn meegesleurd", zei Poetin tot de VN-Veiligheidsraad.

Vanwege de crisis in Oekraïne hebben de Verenigde Staten gevechtsvliegtuigen naar Polen en Litouwen gestuurd. Rusland reageerde daar donderdag op met de stationering van zes straaljagers in Wit-Rusland.

Het Oekraïense parlement stemde donderdag voor de vorming van een zestigduizend man sterke nationale garde, die het land moet helpen verdedigen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry onderneemt vrijdag in Londen een laatste diplomatieke poging bij zijn Russische collega Sergej Lavrov om de lont uit het kruitvat van de Oekraïense crisis weg te nemen voor de bevolking van de Krim zich zondag in een referendum kan uitspreken voor aansluiting bij Rusland.