Cel en evenementenverbod voor festivalaanrander

Redactie

Een 27-jarige man uit Sneek die bekendstaat als de festivalaanrander, moet negen maanden de cel in. De Fries kreeg donderdag van de rechtbank in Leeuwarden ook een locatieverbod opgelegd. Hij mag zich een jaar lang niet vertonen op of rond openluchtevenementen met livemuziek. Daarnaast moet hij zich laten behandelen.

De rechtbank veroordeelde de man ook tot vijftien maanden voorwaardelijke celstraf. De straf is beduidend lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie vorderde twee weken geleden vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Gelet op de persoon van de verdachte en de aard van zijn gedrag vond de rechtbank de eis van het OM 'disproportioneel'.

De Sneker randde op evenementen als Lowlands, de Sneekweek en de Harlinger Visserijdagen wildplassende vrouwen aan. Hij besloop zijn slachtoffers van achteren, duwde ze om en streek met zijn hand razendsnel enkele malen over de vagina van de vrouwen.

De man heeft zich achtmaal schuldig gemaakt aan verkrachting: bij die slachtoffers duwde hij zijn vingers tussen de schaamlippen. In vier gevallen was sprake van aanranding. Tijdens de laatste editie van Lowlands randde hij in twee nachten vijf wildplassende vrouwen aan.

De Fries had verklaard dat hij werd 'getriggerd' door de wildplassende vrouwen. Een psycholoog constateerde dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis in de vorm van agressief seksueel gedrag. De man moet zich laten behandelen en komt onder toezicht te staan van de reclassering.

Verder mag hij zich gedurende het eerste jaar van de extra lange proeftijd van vijf jaar niet vertonen op buitenfestiviteiten met livemuziek. Om er zeker van te zijn dat hij zich aan dat locatieverbod houdt, krijgt hij een elektronische enkelband. Hij moet aan vier slachtoffers in totaal bijna drieduizend euro aan schadevergoedingen betalen.