Kruidvat en Etos betreuren discriminatie

Harry

Voor het discrimineren van twee vrouwen van Chinese en Thaise afkomst bieden Kruidvat en Etos hun excuses aan. De drogisterijketens werden hiervoor donderdag op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens. De vrouwen wilden babymelkpoeder kopen, maar kregen dat niet mee.

Kruidvat laat weten dat ze 'het college en daarmee de uitspraak' respecteren. "Wij vinden het heel erg vervelend dat een klant zich door ons benadeeld heeft gevoeld", zegt een woordvoerder. De drogisterij, die overigens in handen is van een conglomeraat uit Hong Kong, was naar eigen zeggen graag het gesprek met de Chinese vrouw aangegaan.

Bij Ahold-onderdeel Etos klinkt eenzelfde geluid. "Wij hebben direct na het incident onze excuses aangeboden en gezegd dat we een fout hebben gemaakt", zegt een woordvoerder. "Toch is er een zaak gekomen. De uitspraak bevestigt wat we zelf ook al vonden: het had zo niet gemoeten."

De drogisterijketen zegt geen maatregelen te nemen om incidenten in de toekomst te voorkomen. "Het ging om een inschattingsfout van een medewerker", aldus de Etos-zegsman. Bovendien, zegt hij, is de maatregel waardoor maar een beperkte hoeveelheid babymelkpoeder mocht worden gekocht, niet meer van kracht.

Vanwege de grote vraag vanuit China kampten supermarkten en drogisten lange tijd met een tekort aan babymelkpoeder. Daardoor ontstond een lucratieve handel waarbij poeder werd opgekocht en voor meer geld werd doorverkocht. Om te voorkomen dat lokale klanten misgrepen, mochten klanten slechts een beperkte hoeveelheid melkpoeder per keer kopen.

De twee vrouwen van Aziatische afkomst kregen helemaal geen babymelkpoeder mee. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde donderdag dat Kruidvat en Etos daarmee over de schreef gingen. "Iemand uitsluiten vanwege een Aziatisch uiterlijk is verboden", zo luidde het oordeel.

De vrouwen kunnen met de uitspraak van het college in de hand nog naar de rechter. Of ze dat doen, is niet bekend.