Einde carrière biatleten Ferry en Bergman

heywoodu

De Zweedse biatleten Björn Ferry en Carl Johan Bergman zullen na dit seizoen hun wapens aan de wilgen hangen. Van Ferry was voor het seizoen al bekend dat hij zijn carrière zou beëindigen, deze week maakte ook Bergman bekend dat hij ermee stopt.

De 35-jarige Ferry maakte in het seizoen 2001/2002 zijn debuut in de World Cup, en was er in hetzelfde seizoen op de Olympische Spelen van Salt Lake City ook al bij. Zijn eerste podiumplaats haalde hij in 2005 in Cesana San Sicario. Op het parcours waar een jaar later de Olympische Spelen gehouden zouden worden werd hij in de World Cup tweede op de sprint. Dit succes kon hij in het olympische seizoen niet herhalen, maar in 2006/2007 voegde hij zich bij de wereldtop. 

Zonder overwinningen werd hij zevende in de eindstand van de World Cup, wat hij een seizoen later wist te verbeteren. In 2008 boekte hij tevens zijn eerste overwinning, door in Antholz de achtervolging te winnen. Tot en met zijn laatste seizoen is hij altijd een constante factor gebleven bij de beste twintig van de wereld.

Zijn grootste succes kwam in 2010, toen hij in Vancouver het olympisch goud pakte op de achtervolging. In 2007 werd hij met de Zweedse ploeg al wereldkampioen op de gemengde estafette, in 2012 pakte hij op het WK zilver op de massastart. In de World Cup wist hij tot op heden vijf keer te winnen, waarvan de sprint in Pokljuka deze week het meest recente succes is.

Ferry tijdens de individuele wedstrijd in Sochi, waar hij twaalfde werd (Foto: Pro Shots/Bildbyran)
Ferry tijdens de individuele wedstrijd in Sochi, waar hij twaalfde werd (Foto: Pro Shots/Bildbyran)

Bergman, die volgende week 36 jaar oud wordt, maakte één winter eerder dan Ferry zijn entree in de World Cup. Zijn eerste podiumplaats kwam ook een jaar eerder dan die van Ferry, in het Amerikaanse Fort Kent werd hij in 2004 tweede op de achtervolging. 

Het lukte Bergman twee maal om het seizoen bij de beste tien van de wereld af te sluiten. In 2008/2009 werd hij achtste, drie jaar later pakte hij de zesde plaats in de eindstand van de World Cup. Hij kwam totaal tot drie overwinningen, de laatste daarvan was de sprint in Hochfilzen in 2011.

Net als Ferry won ook Bergman in 2007 goud op het WK in de gemengde estafette. Individueel won hij in 2012 in Ruhpolding zilver op de achtervolging en brons op de sprint. Op de Olympische Spelen kwam Bergman nooit verder dan de negentiende plaats, zijn resultaat op de achtervolging in Vancouver 2010.

Bergman (24) en Ferry (25) tijdens de achtervolging in Sochi, met teleurstellende 34e en 30e plaatsen als resultaat (Foto: Pro Shots/Bildbyran)
Bergman (24) en Ferry (25) tijdens de achtervolging in Sochi, met slechts de 34e en 30e plaats als resultaat (Foto: Pro Shots/Bildbyran)