Evangelisch schoolbestuur Amsterdam opgestapt

Redactie

De zes scholen die onder de Stichting voor Evangelische Scholen Amsterdam vallen, moeten op zoek naar een andere leiding. Het bestuur van de stichting stapt op omdat het de kwaliteit van het onderwijs niet kan waarborgen. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De zes scholen worden waar mogelijk overgedragen aan andere schoolbesturen. Als dat niet lukt worden ze opgeheven.

Het vertrek van het bestuur is een directe reactie op een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Die stelde in een rapport dat het schoolbestuur niet 'in control' is en dat het onvoldoende in staat is om effectief leiding te geven. Ook voldoet het bestuur op een aantal punten niet aan de wet en is de financiële situatie kwetsbaar.

Dekker voerde de laatste tijd een aantal 'indringende' gesprekken met het bestuur. Hij liet daarin weten dat hij zou ingrijpen als er geen degelijk plan van aanpak zou komen om de problemen aan te pakken. Het bestuur trok daarop woensdag zijn conclusies en stapte op.

Dekker heeft er bij het bestuur op aangedrongen dat de leerlingen zo snel mogelijk een nieuwe school moeten krijgen. De inspectie houdt volgens hem een oogje in het zeil.

Eerder werd een Rotterdamse school die onder de stichting viel gesloten. Die sluiting was aanleiding voor de inspectie om de stichting nader te onderzoeken.