Wilders alleen bij staartje verkiezingsdebat

anoniem_22072019025900

Geert Wilders was woensdagmiddag lange tijd afwezig bij de grote afwezige bij het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat in Den Haag. Tien minuten voor het einde schoof de PVV-leider aan.

De reden was dat Wilders in de Tweede Kamer persoonlijk een debat met premier Mark Rutte (VVD) wilde aanvragen over de elf miljard euro aan steun die de Europese Unie aan Oekraïne wil geven. Wilders, tegenstander van deze financiële injectie, wilde snel over de kwestie debatteren aangezien de EU donderdag een besluit neemt.

In de laatste tien minuten van het verder tamelijk tamme debat kwam de PVV-leider nog wel binnenlopen, maar speelde hij geen rol van betekenis.

Negen fractievoorzitters van partijen in de Tweede Kamer kruisten tijdens de discussie de spreekwoordelijke degens in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Ze spraken onder meer over het softdrugsbeleid, de overheveling van zorgtaken naar gemeenten en de werkgelegenheid.

Oppositiepartijen CDA en SP kozen ervoor om fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) aan te vallen over het landelijke beleid van de regeringspartijen.

Volgens SP-leider Emile Roemer zorgt de overheveling van zorgtaken ervoor dat gemeenten in geldproblemen komen. Lokale bestuurders kunnen in hun zoektocht naar geld bijna niet anders dan andere belastingen te verhogen en sociale voorzieningen sluiten, stelde Roemer. "Dan praat je niet meer over een sámenleving." CDA-voorman Sybrand Buma vindt dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om de nieuwe taken goed op poten te zetten.