Olympisch langlaufkampioenen winnen in Drammen

heywoodu

In het Noorse Drammen is de klassieke sprint bij zowel de vrouwen als de mannen gewonnen door de nieuwe olympisch kampioenen. Nadat Maiken Caspersen Falla de vrouwenfinale won zorgde Ola Vigen Hattestad voor dubbel feest voor het publiek.

Bij de vrouwen waren de Noorse vrouwen de hele dag oppermachtig. Falla, Marit Bjørgen en Ingvild Flugstad Østberg wonnen allemaal hun kwartfinales en waren ook in de halve finales onklopbaar.

In de finale bestond de tegenstand uit de Zweedse Stina Nilsson, de Finse Krista Lähteenmäki en Katja Visnar uit Slovenië. Nilsson slaagde erin Østberg te verrassen en de derde plek te pakken, achter Falla en Bjørgen.

Bij de mannen waren de Noren iets minder overheersend, maar toch kwamen vijf van de twaalf halve finalisten uit het thuisland. Naast Hattestad slaagde echter alleen Pål Golberg erin zich voor de finale te plaatsen. Daarin bestond de concurrentie uit Anton Gafarov uit Rusland, Emil Jönsson uit Zweden, de Fin Matias Strandvall en de verrassende Italiaan Maicol Rastelli.

Jönsson en Strandvall werden door een val al snel uitgeschakeld, en op het laatste stuk moest ook Gafarov lossen. Rastelli, wiens beste World Cup-prestatie ooit een 33e plek was, kon zo onbedreigd naar de derde plek lopen. In een zeer spannende finish wist Hattestad zijn ski nipt voor die van Golberg over de streep te drukken.