Janoekovitsj wil geen militaire steun

Harry

Viktor Janoekovitsj gaat niet vragen om militaire steun om de rust in Oekraïne te herstellen. Dat heeft hij vrijdag gezegd op een persconferentie in de Russische stad Rostov-aan-de-Don. Rusland beschouwt Janoekovitsj nog steeds als de wettige president van Oekraïne.

Janoekovitsj noemde militair ingrijpen 'onacceptabel'. "Oekraïne moet verenigd blijven", voegde hij daaraan toe.

Janoekovitsj heeft na zijn aankomst in Rusland de Russische president Vladimir Poetin alleen telefonisch gesproken. Ze hebben volgens Janoekovitsj afgesproken elkaar te treffen als Poetin daar tijd voor had. Pas dan, zo zei hij later, komt er antwoord op de vraag hoe Rusland zich zal opstellen.

Dat Russische troepen zonder onderscheidingstekens al actief zouden zijn op de Krim, zoals vrijdag door Oekraïense media wordt gemeld, kon Janoekovitsj niet bevestigen.

Rusland laat vrijdag via zijn ministerie van buitenlandse zaken weten dat de verplaatsing van pantservoertuigen donderdag in lijn was met afspraken die het daarover met Oekraïne heeft gemaakt. De Krim is de basis van de Russische Zwarte Zeevloot, en Rusland heeft daarom schepen en militairen gelegerd op het schiereiland.

De afgezette president voorspelde verder dat het in het oosten van het land onrustig kan worden als de salarissen van de arbeiders in het zwaar geïndustrialiseerde gebied niet meer wordt uitbetaald. "Ik heb 52 jaar in het oosten gewoond en ken de mentaliteit van het volk."

Oekraïne bevindt zich in zwaar financieel weer. De nieuwe premier Arseni Jatsenjoek zei donderdag in het parlement dat het land zo goed als blut is, en dat de clan rond Janoekovitsj de schatkist heeft geplunderd. Er zouden tientallen miljarden dollars uit de schatkist zijn verdwenen.