Tomas Ross werkt aan filmscenario gangsterduo

Redactie

De Nederlandse schrijver Tomas Ross is bezig met een tv-film over het criminele duo Antonio Marcos van der P. en Enise Merve B.. Dat liet hij weten op radiozender BNR. Het gangsterduo werd woensdag na een klopjacht van ruim een week in Duitsland gearresteerd en werd daar in de pers 'de Nederlandse Bonnie en Clyde' genoemd.

De twee maakten zich onder meer schuldig aan ontvoering, mishandeling en het neerschieten van een man op een Nederlandse camping. Reden genoeg voor Ross om het verhaal te bewerken tot spannend filmscript.

"Ik en mijn vaste producent hebben altijd een soort roadmovie-achtige serie willen maken. Denk aan het verhaal van Thelma & Louise", vertelt Ross, doelend op de film uit 1991 met Susan Sarandon en Geena Davis als twee voortvluchtige vrouwen. "Maar het probleem was dat het in Nederland nooit echt als authentiek werd gezien. Mensen houden een stelletje dat vlucht, schiet en gijzelt niet voor mogelijk hier. Nu is het toch gebeurd."

Ross ziet echter nog wel een groot obstakel bij de bewerking. "Bij Thelma & Louise voel je sympathie voor de eenlingen die zich afzetten tegen het systeem. Het zijn twee vrouwen, die zijn verkracht en gediscrimineerd en waar niemand naar luistert. Dus nemen ze wraak, je kan daar inkomen. Bij dit duo ontbreekt dat motief en dus de sympathie."

De schrijver is dan ook van plan niet al te sterk bij de feiten te blijven. "Film is een leugen, dus je zou er van kunnen maken dat het meisje een kind heeft en uit haar ouderlijke macht is ontzet. Ze kidnapt dan iemand om een troefkaart te hebben haar kind terug te krijgen. Je moet de personages op die manier 'aardig' zien te maken."

Momenteel wordt gepraat met drie tv-producenten. "In het beste geval kunnen we in het najaar beginnen met opnemen", weet Ross. Bij groot succes op televisie wordt zelfs overwogen de film ook in de bioscoop uit te brengen.