Parijs maakt zich op voor 'Franse Oscars'

Sanne (Syth86)

De Franse Académie des Arts et Techniques du Cinema reikt vrijdagavond in Parijs de Césars uit. De filmprijzen zijn de belangrijkste in Frankrijk en worden vaak vergeleken met de Amerikaanse Oscars.

De komedie Les Garçons et Guillaume, à Table! staat met tien nominaties bovenaan. De film van en met Guillaume Gallienne is onder anderen in de race voor beste film, debuutfilm, regie en acteur. De drama's La Vie d'Adèle en L'Inconnu du Lac, over de ontluikende liefde tussen respectievelijk twee vrouwen en twee mannen, staan beide met acht nominaties op de tweede plaats. Beide films zijn genomineerd voor beste film en regie.

Net als de meeste Europese filmprijzen kennen de Césars ook een categorie voor beste buitenlandse film. Hierin zijn drie grote Hollywoodfilms genomineerd, te weten Blue Jasmine van Woody Allen, Gravity van Alfonso Cuaron en Django Unchained van Quentin Tarantino. Het Italiaanse La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino, dat al op meerdere festivals won, zou echter voor een verrassing kunnen zorgen. Ook het Vlaamse drama The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen maakt een kans. Dead Man Talking van Patrick Ridgemont lijkt de underdog.

De Césars worden voor de 39e maal uitgereikt. Traditiegetrouw vindt de ceremonie plaats in het Théâtre du Châtelet in de Franse hoofdstad. De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt in Los Angeles.

 C?sars (Franse filmprijzen)