AzG moet Birmese provincie verlaten

anoniem_22072019025900

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen moet de Birmese deelstaat Rakhine verlaten. Dat heeft de Birmese overheidswoordvoerder Ye Htut gezegd. Rakhine wordt geteisterd door sektarisch geweld tussen boeddhistische Myanmarezen en de islamitische Rohingya.

Htut zei dat het contract van AzG om in de regio te blijven niet wordt verlengd. Volgens Htut huurt de organisatie Rohingya in en opereert zij niet op een transparante manier. Hij uitte kritiek op de berichtgeving van AzG over een aanval in Rakhine vorige maand. Volgens AzG werden meer dan veertig Rohingya gedood, maar de Birmese regering beweert dat er slechts een boeddhistische politieagent om het leven kwam. AzG heeft nog niet op het bericht gereageerd.

De Rohingya zijn een islamitische bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Bangladesh komt maar al generaties in Birma woont. Birma ziet hen echter nog steeds als illegale vreemdelingen en de overwegend boeddhistische bevolking heeft geweld tegen de Rohingya de afgelopen jaren niet geschuwd. Bij gevechten zijn het afgelopen jaar enkele honderden Rohingya omgekomen. Zo'n tachtig procent van de Rohingya wonen in het noorden van Rakhine.