Nederjihadisten maken terreurdreiging hoog

anoniem_22072019025900

De uitgaande dreiging van Nederlandse jihadisten die terugkeren uit Syrië blijft onverminderd groot. Daarom blijft het dreigingsniveau gehandhaafd op substantieel, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maandag. Inmiddels hebben ruim honderd Nederlanders zich aangesloten bij reli-terroristische groeperingen in Syrië.

Zeker tien van hen zijn omgekomen in Syrië, twintig mensen zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland. De vrees bestaat dat zij door traumatische ervaringen radicaliseren en zo een bedreiging vormen voor Nederland. Waarschijnlijk zal het aantal terugkeerders de komende maanden oplopen door vijandelijkheden tegen buitenlandse jihadisten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft verschillende maatregelen genomen om Nederlandse jongeren hier te houden. Zo is van elf mensen het paspoort ingenomen en is van vier mensen een bankrekening bevroren. Ook zijn uitkeringen stopgezet en lopen er verschillende politieonderzoeken en strafrechtelijke onderzoeken naar ronselaars van jihadisten.

Vanuit heel Europa vechten jongeren in Syrië, de schattingen variëren eind 2013 van twaalfhonderd tot tweeduizend. Het merendeel is onder de 25 jaar, onder wie een relatief groot aantal vrouwen. Allemaal sluiten ze zich aan bij groepen die een antiwesterse ideologie uitdragen, wat kan leiden tot geweld tegen westerse doelwitten.

De NCTV kent verschillende dreigingsniveaus, te weten minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Sinds maart vorig jaar geldt het dreigingsniveau 'substantieel', maar dit heeft nog niet tot het nemen van drastische maatregelen geleid.