Venrayse moordzaak moet over

Redactie

De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van een man uit Venray voor de moord op zijn vrouw in 2006 vernietigd. Het gerechtshof in Arnhem, dat de man in 2012 veroordeelde tot achttien jaar cel, heeft onvoldoende gemotiveerd dat sprake was van voorbedachten rade.

Erik E. heeft bekend zijn 30-jarige vrouw zeventig keer met een schroevendraaier te hebben gestoken. De Limburger zou tot zijn daden zijn gekomen, toen hij ruzie kreeg met zijn vrouw over zijn werkzaamheden. E. installeerde meterkasten in wietplantages. Zijn vrouw wilde dat hij daarmee zou stoppen.

De zaak kent een lange voorgeschiedenis. De rechtbank in Roermond veroordeelde E. in 2007 tot vijftien jaar cel wegens doodslag. Het hof in Den Bosch sprak hem echter vrij bij het hoger beroep in 2008. Het OM ging tegen deze vrijspraak in cassatie. De Hoge Raad vernietigde de vrijspraak, omdat die niet goed gemotiveerd zou zijn en verwees de zaak vervolgens terug naar het hof in Arnhem.

Tegen de uitspraak van het hof ging E. in cassatie. De Hoge Raad oordeelt nu dat het hof niet alleen had moeten kijken naar de vraag of de verdachte tijd had om zich te beraden. De rechters hadden onder meer ook moeten kijken of de man zijn vrouw niet doodstak in een driftbui.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moet de zaak nu opnieuw behandelen.