'EU-lidmaatschap Schotland wordt extreem moeilijk'

anoniem_22072019025900

Het wordt voor een onafhankelijk Schotland extreem moeilijk, zo niet onmogelijk, om lid te worden van de Europese Unie. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zondag gezegd in een interview met de Britse nieuwszender BBC.

Barroso vergeleek de Schotse situatie met die van Kosovo. Dat land scheidde zich in 2008 af van Servië. Enkele EU-landen, waaronder Spanje, erkennen Kosovo niet en daarom komt het niet in aanmerking voor EU-lidmaatschap. Voordat een land lid kan worden van de Unie moeten alle 28 lidstaten hiermee akkoord gaan. Volgens Barroso kan een onafhankelijk Schotland hetzelfde overkomen als Kosovo en is het daarom onwaarschijnlijk dat het lid van de EU zal worden.

De Schotse minister van financiën John Swinney noemde Barroso's opmerkingen 'redelijk absurd' en beschuldigde hem van het maken van een valse vergelijking. Volgens hem is Schotland al veertig jaar onderdeel van de EU en is er geen indicatie dat er lidstaten zijn die tegen het EU-lidmaatschap van een onafhankelijk Schotland zullen stemmen.

Schotland houdt op 18 september een referendum waarin inwoners voor of tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk kunnen stemmen.