Protest bij flat pedo

anoniem_22072019025900

In Leiden is onrust ontstaan over het onderdak dat de gemeente sinds enkele dagen biedt aan de veroordeelde kindermisbruiker Benno L. Enkele tientallen mensen protesteren zondagmiddag bij de flat waar hij woont. Een petitie op Facebook gericht tegen L.'s aanwezigheid in de stad is meer dan drieduizend keer geliket.

Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) is zondagmiddag ter plaatse om met de demonstranten te praten. "Hij heeft begrip voor de zorg die er heerst", benadrukt een woordvoerder van de gemeente. "De burgemeester wil horen wat er speelt en ook zo veel mogelijk informatie geven over de situatie en over de voorwaarden die voor L. gelden."

Burgemeester Lenferink sprak zaterdag al met 25 bewoners van de seniorenflat waar L. woont. De gemeente benadrukte zondag op haar website dat demonstraties alleen zijn toegestaan als ze zijn aangevraagd. Hoewel het protest van zondag niet officieel is aangemeld als demonstratie, grijpt de aanwezige politie niet in.

Dat de voormalige zwemleraar Benno L. uit Den Bosch in Leiden woont, werd zaterdag bekend door berichtgeving van NRC Handelsblad. De gemeente was door het Openbaar Ministerie benaderd met de vraag of L. in de stad mocht wonen. Andere gemeenten hadden een dergelijk verzoek eerder afgewezen.

Buurtbewoners van de flat ontvangen deze week ook een informatiebrief. Het is de bedoeling dat L. ongeveer een jaar in Leiden woont. Daarna mag hij hoogstwaarschijnlijk het land verlaten. L. heeft aangegeven graag naar Duitsland te willen.

L. werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij werd begin oktober weer aangehouden voor het overtreden van de bijzondere voorwaarden.

PedoprotestMeer pers dan demonstranten. Foto: Stefan Tetelepta