Ook langlaufgoud voor Zweedse mannen

heywoodu

De Zweedse langlaufers hebben na de estafette bij de vrouwen ook die bij de mannen gewonnen. Over vier keer 10 kilometer, twee keer klassieke stijl gevolgd door twee keer vrije stijl, waren de Zweden onklopbaar. Het zilver was voor Rusland, voor het verrassend sterke Frankrijk.

Na de eerste 10 kilometer in klassieke stijl was er al een duidelijke tekening in de strijd. Voor Zweden lag Lars Nelson samen met de Fin Sami Jauhojärvi aan de leiding, op tien seconden gevolgd door Fransman Jean-Marc Gaillard. Voor het tegenvallende Noorse team ging het van kwaad naar erger, want Eldar Rønning moest al maar liefst 26 seconden toegeven. Ook Dmitry Japarov namens Rusland kon geen vuist maken, hij wisselde gelijk met de Noren.

Na de tweede groep lopers gingen Finland en Zweden met exact dezelfde tijd aan de leiding. Daniel Richardsson en Iivo Niskanen namen gezamenlijk afstand van de achtervolgers, waarvan Tjechië dankzij kopman Lukas Bauer de eerste was. Ook Frankrijk, met Maurice Manificat, lag nog op kansrijke positie voor een medaille. Rusland en Noorwegen moesten nog meer inleveren, Chris Jespersen kwam namens Noorwegen zelfs meer dan een minuut na de leiders langs het meetpunt.

De voorlaatste loper van Finland, Lari Lehtonen, kon nog even bijblijven bij de Zweed Johan Olsson, maar moest al relatief snel lossen. Het duurde niet lang voor hij vrijwel niet meer vooruit kwam, bij de laatste wissel was hij teruggevallen naar de zevende plek op meer dan een minuut van Zweden. Dankzij een magistrale laatste paar kilometer van Alexander Legkov wisselde Rusland als tweede, op nog maar veertien seconden van Zweden. Frankrijk lag inmiddels op plek drie, dankzij Robin Duvillard. 

Voor Zweden was Marcus Hellner de slotloper. Hij werd achtervolgd door de Rus Maxim Vylegzhanin, die de Fransman Ivan Perrillat Boiteux snel achter zich liet. De Rus leek echter te snel gestart te zijn, want de Fransman haalde hem korte tijd later weer bij. Ondertussen kon Hellner volledig onbedreigd naar het goud lopen, waarmee Zweden de titel op de estafette prolongeert. Vyleghzanin wist in de laatste honderden meters nog weg te lopen van Perrillat Boiteux en het zilver te pakken, voor het verrassende brons van Frankrijk.

De Zweedse slotloper Marcus Hellner, hier op weg naar zilver op de skiatlon (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)
De Zweedse slotloper Marcus Hellner, hier op weg naar zilver op de skiatlon (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)