Stoch wint opnieuw, Kasai eindelijk in de prijzen

heywoodu

Kamil Stoch heeft ook de wedstrijd op de grote schans op zijn naam geschreven. De Pool deed dat eerder op de normale schans en was ook nu de beste. Het zilver ging naar de 41-jarige Noriaki Kasai, die de Sloveen Peter Prevc voor wist te blijven.

Na de eerste ronde stond Stoch vrij ruim aan de leiding, gevolgd door Kasai en de Duitser Severin Freund. Daarna volgde al een groot gat, met Prevc op de vierde plek en de rest daar nog ver achter. De omstandigheden waren zeer wisselend, met tegenwind voor de ene springer en meewind voor de ander. De grootste slachtoffers van de omstandigheden waren Thomas Morgenstern uit Oostenrijk en de Duitser Andreas Wellinger.

In de tweede en beslissende ronde ging Marinus Kraus lange tijd aan de leiding. Ook nu waren de omstandigheden weer verre van ideaal, en de Duitser kon daar goed van profiteren. Hij klom uiteindelijk van plek 24 naar de zesde plaats. De strijd om de medailles was bijzonder spannend. Prevc liet een goede sprong zien, waarna Freund het niet waar kon maken en zijn plek op het podium verloor. Vervolgens slaagde Kasai er opnieuw in om een geweldige sprong te laten zien, waardoor hij zeker was van het zilver. Stoch leek vervolgens nog wat tegen te vallen, maar hij hield genoeg over om opnieuw het goud voor zich op te eisen.

Voor Kasai was het een emotioneel moment. Al in 1989 maakte hij zijn debuut op het wereldkampioenschap, en in Sochi stond hij voor de zevende keer aan de start van de Olympische Spelen. Hij haalde echter slechts één keer een medaille, zilver met het team in 1994. Bij de Spelen in eigen land in 1998 werd hij niet geselecteerd voor het, zo later bleek, gouden team. Lees meer over de fantastische carrière van Kasai in onze special.