Tretiakov pakt skeletongoud voor eigen publiek

heywoodu

Alexander Tretiakov heeft op de skeleton zijn riante uitgangspositie weten te verzilveren en de olympische titel gepakt. De Rus lag na de eerste dag al op de eerste plek, met een ruime voorsprong op de favoriet Martins Dukurs uit Letland. Dukurs behield zijn positie en en werd tweede.

In de derde run, de eerste van zaterdag, was Dukurs voor het eerst de snelste. Hij kon echter maar 0,02 seconden goedmaken op Tretiakov. De achterstand van de vijfvoudig World Cup-kampioen was daarmee nog altijd meer dan een halve seconde. De Amerikanen Matthew Antoine en John Daly wisselden van positie, Antoine ging naar de derde plek.

De beslissende run leek de strijd om het brons nog wat overhoop te gooien. Tomass Dukurs, de broer van Martin, leek vijfde te worden, totdat Daly een fout maakte. De Amerikaan gleed bij de start met zijn slee uit het spoor, en kon zich nog net op de slee houden. Hij was wel direct kansloos voor een goede klassering en werd slechts vijftiende. Antoine wist zijn plek echter wel vast te houden en pakte het brons.

Martins Dukurs liet opnieuw een goede run zien, maar net als in de eerste en tweede runs was Tretiakov opnieuw sneller. De Rus, regerend wereldkampioen en goed voor olympisch brons in Vancouver 2010, maakte geen enkele fout en won met een voorsprong van maar liefst 0,81 seconden. Voor de familie Dukurs was de uitslag extra zuur, want ook vier jaar geleden werd favoriet Martins slechts tweede. Tomass, ook destijds al een wereldtopper, moest voor de tweede keer genoegen nemen met de ondankbare vierde plek.