Dubbel gevoel bij Tuitert na goede race op 1500

Frank (franklop)

Mark Tuitert werd zaterdag onttroond als olympisch kampioen op de 1500 meter, maar was toch te spreken over zijn rit. De schaatser van Team Beslist reed 1.45,42 en was net iets sneller dan vier jaar geleden in Vancouver. "Het is mijn snelste tijd ooit op een laaglandbaan, maar de verschillen zijn ontzettend klein", zei hij tegen de NOS.

"Ik had de 1500 meter heel hoog op mijn lijstje staan", liet Tuitert weten. "Ik was heel rustig, heel ontspannen en wist dat ik alles uit mijzelf kon halen. Ik heb nergens iets laten liggen. Als je dan verslagen wordt door jongens die op dit moment beter zijn moet je daar mee leren leven. Maar het komt wel hard aan."

Tuitert deelt een kamer met ploeggenoot Michel Mulder, die al goud pakte op de 500 meter en het brons ophaalde op de 1000 meter. "Straks ben ik de enige die hier zonder medaille naar huis gaat. Brons was voor mij ook een overwinning geweest. Het doet even pijn, maar voor Koen denk ik nog meer", had hij oog voor Verweij, die drie duizendsten te kort kwam voor het goud.

"Dit is topsport", was een emotionele Tuitert eerlijk. "Ik had hier heel graag een medaille willen winnen, maar ik mag heel blij zijn dat ik al een keer olympisch kampioen ben geworden. Daar ben ik dolblij mee."