Knegt: "Heb hier niet veel woorden voor"

Olga Kroeders

Sjinkie Knegt was er na zijn bronzen medaille op de 1.000 meter stil van. "Echt geweldig, heb hier niet veel woorden voor", zei de shorttracker na afloop tegen de NOS. Het was de eerste olympische plak in de Nederlandse shorttrackhistorie.

Knegt pakte in de finale in de beginfase de leiding. "Nu was dat gewoon het beste idee. Er werd fair gestreden op een paar kleine dingetjes na." Hij viel al snel in de race buiten de top drie, maar schaatste zich daarna knap naar een podiumplek. "Er had misschien iets meer in gezeten, maar ik ben nu ontzettend blij."

De Fries eindigde in de halve finale als derde, maar vanwege een schouderduw verwees de jury hem alsnog naar de finale. "Ik dacht ik moet nog wel gewoon initiatief blijven tonen en ben gewoon doorgereden", zei hij over die race.

Zijn kwartfinale was eveneens een merkwaardige race. Zijn opponenten Charles Hamelin en Eduardo Alvarez gingen onderuit en Knegt reed daarna onbedreig naar de tweede plaats. "Misschien had ik een beetje geluk aan het begin van de dag", zei hij daarover.

Een blije Sjinkie Knegt (Foto: PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Jorien ter Mors voelde zich na haar finale op de 1.500 meter beroerd. De Nederlandse viel met de vierde plek net buiten de prijzen. "Hier kwam ik niet voor. Het is de meest zure plek die je kan bedenken. Ik baal wel flink", zei Ter Mors, die morgen de 1.500 meter op de langebaan schaatst. "Vanavond gaat de knop wel weer om."