Werkstraf na fraude met doktersrecepten

Redactie

Peter van I. uit Bennebroek is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor fraude met doktersrecepten. De rechtbank in Haarlem legde hem ook drie maanden voorwaardelijke celstraf op. De 66-jarige voormalige eigenaar van een laserkliniek in Haarlem schreef patiënten onbevoegd recepten voor die op naam stonden van dokters.

Het Openbaar Ministerie had 240 uur werkstraf, negen maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van drie jaar geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf, mede omdat de verdachte voor een deel van de beschuldigingen werd ontslagen van rechtsvervolging.

Het OM had verzuimd in de tenlastelegging op te nemen dat I. niet stond ingeschreven in het BIG-register, waarin alle zorgverleners in de gezondheidszorg staan. Dat had wel gemoeten voor een veroordeling voor het onterecht uitvoeren van medische handelingen.

Het OM verweet de man medische beunhazerij bij zijn werk in zijn kliniek voor laserbehandelingen. Hij zou zelf intakes hebben gedaan, terwijl hij geen medicus is. Inmiddels is de man eigenaar van een schoonheidskliniek in Heemstede, waar mensen zich kunnen laten behandelen met botox.

De rechtbank sprak een medeverdachte van de man voor een deel vrij en ontsloeg hem voor de rest van de aanklacht ook van alle rechtsvervolging op grond van dezelfde fout van het OM.