Meer watersnood verwacht in Groot-Brittannië

Redactie

De watersnood in Groot-Brittannië is nog altijd niet voorbij. Bewoners van het stroomgebied van de Theems moeten ernstig rekening houden met meer overstromingen en ook in Somerset staat het water de bevolking nog altijd aan de lippen.

Honderden mensen die langs de Theems wonen hebben maandag hun woningen moeten verlaten toen de Theems buiten zijn oevers trad. Nog eens duizenden huizen lopen het risico onder te lopen. Het waterpeil in de rivier stijgt dinsdag naar verwachting verder en er wordt rekening mee gehouden dat nog eens honderden huizen overstromen.

Het treinverkeer heeft veel last van de watersnood. Spoorwegmaatschappij First Great Western heeft reizigers geadviseerd treinreizen te vermijden. De maatschappijen South West Trains, Southeastern en Southern rijden volgens een aangepaste dienstregeling.

Minister van gemeenten Eric Pickles zei maandag dat er alles aan wordt gedaan om vitale infrastructuur te beschermen. "We doen er alles aan om de huizen en gemeenschappen te beschermen. Daarnaast besteden we extra aandacht aan strategische plekken, zoals waterzuiveringsinstallaties en elektriciteitscentrales om ervoor te zorgen dat huishoudens niet zonder deze vitale voorzieningen komen te zitten."

In het zuiden van Wales en het zuidwesten van Engeland is een waarschuwing voor meer regen van kracht. De Britse meteorologische dienst waarschuwt dat 'in verband met de overstromingen, meer regen de problemen alleen maar erger zal maken'. Niet alleen de regen is een probleem. Voor woensdag verwacht de weerdienst van de BBC zware windstoten. Als gevolg van een aantal lagedrukgebieden kunnen de Britten woensdag te maken krijgen 'met de zwaarste windstoten van deze winter'.

De Britse milieudienst (EA) krijgt felle kritiek dat er te weinig wordt gedaan om de slachtoffers van de watersnood te helpen. Minister van defensie Philip Hammond wil het echter niet hebben over het functioneren van de EA. Volgens hem is het nu eerst zaak mensen te helpen. Lord Smith, die de leiding over de EA heeft, zei dat de dienst te kampen heeft met 'extreme natuurkrachten''. "We moeten de beste oplossingen vinden om ons hiertegen te verdedigen. We hebben allemaal fouten gemaakt, iedereen heeft fouten gemaakt."

De Britse premier David Cameron bezoekt dinsdag de door het noodweer getroffen gebieden. Hij wil daarmee laten zien dat de overheid de situatie onder controle heeft.