Goud voor biatlete Domracheva

heywoodu

Biatlete Darya Domracheva heeft met overmacht het goud gepakt op de achtervolging. In de race over 12,5 kilometer zat ze vanaf het begin vooraan mee, en al snel had de Wit-Russische een grote voorsprong te pakken. Deze gaf ze niet meer uit handen. Het zilver was voor Tora Berger uit Noorwegen, terwijl de Sloveense Teja Gregorin verrassend brons pakte.

In de eerste schietbeurt werden door de toppers zeer weinig fouten gemaakt. Anastasia Kuzmina, de Slowaakse winnares van de sprint, kon hierdoor de leiding behouden, terwijl Olga Vilukhina uit Rusland en Domracheva de achtervolgende groep aanvoerden. In de tweede, eveneens liggende, schietbeurt maakte Kuzmina wel een fout. Domracheva bleef foutloos en kon de leiding overnemen. De Wit-Russische kwam halverwege door met een voorsprong van zo'n vijftien seconden op Anais Bescond uit Frankrijk en de Italiaanse Dorothea Wierer. 

Voor de derde schietbeurt wist Domracheva de voorsprong stevig uit te breiden, waardoor ze meer dan een halve minuut voor de rest op de schietbaan arriveerde. Wederom was ze vijf keer trefzeker en dus behield ze de leiding. Kuzmina schoof dankzij vijf treffers op naar plek twee. De als tiende gestarte Berger bleef voor de derde keer foutloos en ging naar plek drie. 

Bij de laatste schietbeurt was het uiteraard opnieuw Domracheva die met grote voorsprong aan haar afsluitende reeks begon. Het allerlaatste schot ging fout, maar door haar enorme voorsprong kwam ze geen moment in gevaar en liep ze onbedreigd naar haar eerste olympische titel. Achter Domracheva werden wel veel fouten gemaakt. De Oekraïnse Valj Semerenko was trefzeker en vertrok op weg naar zilver. Kort daarop werd ze echter al bijgehaald door Berger en Gregorin, waarna de Noorse zonder grote problemen naar het zilver kon skiën.