Langlaufster Falla pakt sprintgoud

heywoodu

Langlaufster Maiken Caspersen Falla heeft in Sochi verrassend goud gewonnen op de sprint vrije stijl. De 23-jarige Noorse, in 2013 goed voor brons op het wereldkampioenschap, klopte in de finale haar landgenote Ingvild Flugstad Østberg en de Sloveense Vesna Fabjan. Favorieten Marit Bjørgen en Kikkan Randall werden al voor de finale uitgeschakeld.

In de kwartfinales vielen al meerdere slachtoffers. De voornaamste was de Amerikaanse Randall, samen met Bjørgen de topfavoriete. Zij zat vanwege de uitslag van de kwalificatie in de heat met Bjørgen en Denise Herrmann uit Duitsland, eveneens een grote kanshebber op een medaille. Ook de vroegtijdige uitschakeling van de Zwitserse Laurien van der Graaff was opvallend, zij werd slechts vijfde in haar heat.

De tweede halve finale was opnieuw zeer sterk bezet. Bjørgen en Herrmann zaten wederom bij elkaar, nu aangevuld met nog een Noorse, Østberg. In een zeer chaotische eindsprint werden Bjørgen en Herrmann allebei geklopt. Østberg ging naar de finale, evenals de verrassende Amerikaanse Sophie Caldwell. In de andere halve finale plaatsten de Noorse vrouwen Falla en Astrid Jacobsen, Fabjan en de Zweedse Ida Ingemarsdotter voor de finale.

In de finale ontstond - mede door een val van Caldwell - al vrij snel een groep van drie vrouwen die de strijd om de medailles zouden bepalen. Landgenoten Østberg en Falla gingen er vandoor, alleen de verrassende Fabjan kon volgen. Falla was in de eindsprint niet meer in te halen, terwijl Østberg op het laatste moment Fabjan nog voorbij wist te steken.