Cyberaanval op winkels VS niet gecoördineerd

Harry

Een reeks cyberaanvallen gericht tegen Amerikaanse winkelketens was geen gecoördineerde aanval die tot doel had de Amerikaanse economie te ontregelen. Dat heeft een taakgroep van de Amerikaanse regering gezegd in een rapport. Volgens de National Cyber Investigative Joint Task Force mogen de wereldwijde gevolgen en de economische impact voor bedrijven en burgers niet worden onderschat.

Het rapport van de taakgroep is in handen gekomen van persbureau AP. In het document worden de winkelketens niet met naam genoemd, maar eerder werd wel bekend dat Target en Neiman Marcus slachtoffer zijn geworden van een cyberaanval. De taakgroep schrijft dat diverse overheidsdiensten het gebruik van Kaptoxa volgen, kwaadaardige software die het vooral gemunt heeft op internetbetaalsystemen. Ook andere vormen van malware die door criminelen gebruikt worden, worden in de gaten gehouden.

Steve Chabinksy, een expert op het gebied van cyberveiligheid die vijftien jaar voor de FBI heeft gewerkt, onderschrijft de conclusie van het rapport. "Simpel gezegd: diegene die dit heeft gedaan wil gewoon een heleboel geld verdienen."