Politie ziet gebruik 'ransomware' in Europa groeien

Redactie

Criminelen doen zich online steeds vaker voor als de politie om mensen zo ver te krijgen losgeld te betalen. Binnen de Europese Unie hebben zij waarschijnlijk al miljoenen computers besmet met zogenoemde politieransomware. De politie neemt aan dat tienduizenden slachtoffers inderdaad losgeld hebben betaald.

De Nederlandse politie deed met het samenwerkingsverband van Europese politiekorpsen Europol onderzoek naar de software waarbij de computer wordt gegijzeld. Het gebruik is de afgelopen twee jaar flink toegenomen, concluderen zij nu in een rapport. Omdat er geen zicht op is, kunnen geen precieze cijfers worden gegeven.

Bij deze vorm van afpersing wordt de computer van het slachtoffer geïnfecteerd met malware. Criminelen kunnen daarmee de computer bevriezen en berichten met logo's van bestaande opsporingsinstanties in beeld brengen, waarin ze bijvoorbeeld schrijven dat het slachtoffer vervolging kan afkopen.

Op 'ondergrondse online forums' krijgen criminelen volgens de politie uitleg hoe ze te werk kunnen gaan. Ook zou daar worden besproken hoe het verkregen geld kan worden witgewassen.

Tegenwoordig zouden er zelfs volledige ransomwarepaketten verkrijgbaar zijn waardoor het erg gemakkelijk wordt om iemand in de val te lokken. "Dit is niet langer alleen het terrein van een paar computernerds", schrijft de politie.

Iemand hoeft geen pedofiel of potentiële terrorist te zijn om te kunnen worden afgeperst. Zo zijn er ook cybercriminelen die bedrijven bedreigen met het wissen van belangrijke data als zij niet snel hun geld krijgen.

Het opsporen van deze criminelen is volgens de politie moeilijk doordat de dader vaak in een ander land zit dan de infrastructuur die hij gebruikt. Degene die wordt afgeperst kan in weer een derde land zitten. Daarom zou het belangrijk zijn dat verschillende politiekorpsen maar ook het bedrijfsleven bij deze zaken informatie uitwisselen.

Europol verwacht dat het gebruik van ransomware blijft toenemen. "Het is gemakkelijk uit te voeren en met weinig verweer voor de slachtoffers", schrijft hoofd van het Europees Cybercrime Centrum van Europol Troels Oerting.

De politie geeft ook enkele tips waarmee misbruik kan worden voorkomen. Naast de gebruikelijke tips om voorzichtig te zijn met bijlagen in de e-mail en het updaten van het besturingssysteem, raadt de politie aan regelmatig een back-up van bestanden te maken en die offline te bewaren. Zo komt een dreigement om bestanden te wissen een stuk minder dreigend over.