Verkiezingsdatum Thailand gehandhaafd

Chuck-N0rr1s

De Thaise regering heeft dinsdag na overleg tussen premier Yingluck Shinawatra en de nationale kiesraad besloten dat de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag gewoon doorgaan. Dat heeft vicepremier Pongthep Thepkanchana bekendgemaakt. De kiesraad drong uit vrees voor geweld aan op uitstel van de verkiezingen.

De kiescommissie en de regering werden het dinsdag niet eens, liet de vicepremier weten. De rechter bepaalde vorige week dat de verkiezingen slechts konden worden uitgesteld als de premier en de commissie dat allebei verstandig achtten.

Commissielid Somchai Srisutthiyakorn herhaalde dinsdag dat het in veel provincies nog ontbreekt aan de politiemensen en het materieel om de verkiezingen in goede banen te kunnen leiden. Omdat hun oponthoud te wijten is aan de demonstranten beschuldigen sommige medewerkers van de premier de kiesraad ervan samen te spannen met de oppositie.

Honderden antiregeringsbetogers hadden zich dinsdagochtend verzameld rond het gebouw waar Yingluck met de kiescommissie in beraad ging. De betogers willen dat de regering aftreedt, maar geen nieuwe verkiezingen, omdat die waarschijnlijk ook weer door de huidige regeringspartij zullen worden gewonnen. Zij willen dat de macht in handen komt van een niet-gekozen 'volksraad' die hervormingen moet doorvoeren en de corruptie moet aanpakken.

De protestbeweging zal vermoedelijk alles in het werk stellen om de stembusgang van zondag te verstoren. Als voor minder dan 95 procent van de parlementszetels op ordentelijke wijze een afgevaardigde wordt gekozen kan het nieuwe parlement niet bijeenkomen.