Record aantal inschrijvingen PDC Qualifying school

Boris (borisz)

Vanaf woensdag zullen 360 darters zullen proberen een tourkaart te bemachtigen voor de Pro Tour van de PDC. Dit is een record. Zestien Nederlanders zijn naar Wigan afgereist om een tourkaart te verkrijgen. Één van de Nederlanders die mee gaat doen aan de Qualifying school is oud-Lakesidewinnaar Christian Kist. 

De overige vijftien Nederlanders zijn Jeffrey Bekema, Leon de Geus, Danny de Haan, Leo Hendriks, Ron Meulenkamp, Mareno Michels, Joey ten Berge, Benito van de Pas, Dick van Dijk, Dirk van Duijvenbode, Eric van Meel, Hermie van Orsouw, Richard van Zijtveld, Ad Verhoeks, Kevin Voornhout en Steve West. Met Dimitri van den Bergh, Nick Paenen en Davyd Venken doen ook drie Belgen mee aan de Q-school. 

De Q-school duurt vier dagen en bestaat uit vier knockout toernooien. Per dag zullen de vier halve een tourkaart krijgen. Daarnaast zal er een ranking worden bijgehouden. De beste darters op die ranking zullen ook een tourkaart bemachtigen. Hoeveel tourkaarten er in totaal beschikbaar zijn is nog onduidelijk. Dit wordt later deze week bekendgemaakt. 

Met de tourkaart kunnen spelers gedurende twee jaar deelnemen aan de Players Championships. De top 64 spelers op de wereldranglijst na het wereldkampioenschap krijgen automatisch een tourkaart voor het nieuwe jaar. Naast de Nederlanders en Belgen gaan ook andere bekendere darters een poging wagen in de Q-school. Kyle Anderson, die op het afgelopen WK een 9-darter gooide is van de partij. Peter Manley heeft zich voor het zoveelste jaar op rij ingeschreven. Nieuw Duits talent Max Hopp en Chris Mason zijn ook van de partij. Voormalige tourkaarthouders als Alan Tabern, Alex Roy en Brian Woods zullen opnieuw strijden voor een tourkaart.

Voor de darters die die geen tourkaart winnen blijven er voldoende toernooien over om aan deel te nemen. Er wordt komend jaar een Challenge Tour georganiseerd met zestien toernooien. Dit zijn wel toernooien met minder prijzengeld. Ook kunnen alle darters deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor de UK Open, European Tour en het wereldkampioenschap.