Weduwe Marcos moet weer juwelen inleveren

Redactie

De weduwe van de voormalige Filipijnse dictator Ferdinand Marcos moet een partij juwelen ter waarde van omgerekend ruim 73 duizend euro inleveren. Een Filipijnse rechter bepaalde maandag dat Imelda Marcos de juwelen op onrechtmatige wijze heeft verkregen. Het is niet de eerste keer dat Marcos afstand moet doen van haar juwelen. De Filipijnse overheid legde eerder al beslag op twee andere collecties ter waarde van ruim 6,1 miljoen euro.

Andres Bautista, de voorzitter van de Presidentiële Commissie voor Goed Bestuur, noemde de beslissing van de rechter een 'overwinning voor het Filipijnse volk'. "De belangrijke les hier is dat misdaad en corruptie niet lonen. Het duurt misschien een tijd maar uiteindelijk zal de lange arm der wet zegevieren."

Bautista's commissie is opgericht om het illegaal vergaarde fortuin van de Marcos-dictatuur, die twintig jaar aan de macht was, te achterhalen en in beslag te nemen. Imelda Marcos stond bekend om haar extravagante winkelreisjes naar het buitenland, terwijl het grootste deel van de bevolking in barre armoede leefde. Haar schoenencollectie - ze had ruim duizend paar - was exemplarisch voor haar uitbundige levensstijl.

De Filipijnse regering heeft sinds Marcos' val in 1986 al ruim 2,7 miljard euro in beslag genomen. De regering heeft nog eens 800 miljoen euro op het oog.