'Stichting wil Rabobestuurders vervolgen om Libor'

Erik (JeMoeder)

Niet alleen de betrokken handelaren, maar ook de toenmalige raad van bestuur van de Rabobank moet vervolgd worden vanwege het frauderen met de Libor. Dat wil een groep certificaathouders van de bank, zo schrijft de Volkskrant maandag. De Raboleden hebben advocaat Gerard Spong ingeschakeld voor een strafprocedure.

Via een klaagschrift willen de certificaathouders het Openbaar Ministerie alsnog dwingen een procedure bij de rechtbank in gang te zetten. De zaak wordt eind deze maand aanhangig gemaakt. Spong zegt in de ochtendkrant dat er zeker mogelijkheden zijn voor een strafprocedure tegen de topbestuurders, waarvan er recentelijk twee opstapten.

De certificaathouders hebben zich verenigd in de Stichting Justitie Distributiva. Het orgaan begon vorige maand al een vergelijkbare procedure om het OM aan te zetten tot het vervolgen van de frauderende handelaren. Hoeveel leden de stichting heeft, wil een woordvoerder niet zeggen, maar het aantal 'stroomt binnen'.

De Rabobank trof eind oktober een schikking met verscheidene toezichthouders in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De bank betaalde 774 miljoen euro om vervolging af te kopen. Topman Piet Moerland stapte nog diezelfde dag op, terwijl bestuurslid Sipko Schat - verantwoordelijk voor de tak waar de fraude plaatsvond - twee weken later met ruim 8 ton oprotpremie in zijn portemonnee bij de bank vertrok.