[Dakar] Peterhansel wint etappe, Wevers twaalfde

Peterselieman

Stephane Peterhansel heeft de tweede etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman snelde tussen San Luis en San Rafael in zijn Mini naar een tijd van net iets minder dan vier uren en bleef hiermee de buggy van Carlos Sainz 42 tellen voor.

Het was vandaag al bijltjesdag voor vele coureurs. Giniel de Villiers deed het met een derde tijd en ruim vijf minuten achterstand nog het beste van de rest. Toppers als Nani Roma en Nasser Al-Attiyah hielden de schade nog beperkt, maar dat gold niet voor Krzystof Holowczyz, Robby Gordon en de winnaar van gisteren Carlos Sousa die allen erg veel in moesten leveren.

Ook de Nederlanders kwamen er niet ongeschonden vanaf. Erik Wevers was met een knappe twaalfde plaats op ruim een half uur achterstand de beste. Erik van Loon verloor veel tijd doordat de multiriem eraf liep. Ook Gert Huzink stond met pech onderweg stil. Peter van Merksteijn moest zelfs opgeven en werd zo de eerste Nederlandse uitvaller.

In het klassement heeft Peterhansel de leiding gegrepen met een voorsprong van 28 tellen op Sainz. De derde positie is voor Al-Attiyah op ruim vier minuten. Wevers is op de elfde plaats met 38 minuten achterstand de beste Nederlander.