Noodfonds noemt Spanje 'succesverhaal'

anoniem_22072019025900

Spanje heeft geen nieuwe steun meer nodig van het Europese reddingsfonds ESM. Het steunprogramma is dinsdag succesvol beëindigd, laat het noodfonds weten. Het ESM keerde sinds december vorig jaar 41,3 miljard dollar uit aan Spanje om de banken van het land van nieuw kapitaal te voorzien.

"Dat Spanje het programma na een jaar verlaat is een indrukwekkend succesverhaal", zegt ESM-directeur Klaus Regling in een verklaring. De geherkapitaliseerde en geherstructureerde bankensector hebben volgens hem weer een gezonde basis. "Ondanks de uitdagingen heb ik er vertrouwen in dat de steun van het ESM in combinatie met structurele hervormingen de Spaanse economie in staat stelt stabiliteit en substantiële groei te bewerkstelligen."

De miljardeninjectie in Spanje was het eerste steunprogramma van het intergouvernementele ESM. Het was de eerste keer dat banken van vers kapitaal werden voorzien via een lening aan de regering. De gemiddelde looptijd van de lening is 12,5 jaar. In het ESM-verdrag staat dat het hele bedrag tijdig moet worden terugbetaald.

De economie van Spanje vertoont sinds kort weer een zeer bescheiden groei. "Het Spaanse succes toont aan dat onze strategie van het verstrekken van tijdelijke kredieten tegen strenge voorwaarden werkt", aldus Regling.

Nederland staat garant voor een slordige veertig miljard euro van het ESM-fonds, dat goed is voor zo'n zevenhonderd miljard euro aan kapitaal en garanties.