Bondscoach Chili tempert de WK-verwachtingen

Olga Kroeders

Bondscoach van Chili Jorge Sampaoli vindt niet dat het land tot de kandidaten behoort om het WK te winnen. "Gezien de tegenstanders in de groep, is het niet logisch om te denken dat wij titelkandidaat zijn", zegt de Argentijnse trainer dinsdag op de website van de FIFA. Chili is een van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de groepsfase van het WK.

Sampaoli werd uitgeroepen tot beste trainer van Zuid-Amerika tijdens de WK-kwalificatie. De hoge verwachtingen in Chili zitten hem niet helemaal lekker. "Het is niet realistisch. Het maakt me ongemakkelijk dat ze hopen dat ik in staat ben om Chili wereldkampioen te maken", vervolgt de 53-jarige trainer. "Zeker als ik denk aan de verschillen tussen ons en landen die normaal gesproken een klasse beter zijn."

Gezien het verleden verwacht de bondscoach weinig kans te maken. "De geschiedenis leert ons dat dingen altijd op hun plaats vallen en de logische kandidaten ook nu weer de favoriet zijn. Verrassende resultaten kunnen Chili de kans geven om verder in het toernooi te komen, maar als je kijkt hoe vorige WK's verliepen, dan zie je vaak dezelfde patronen."

Chili begint het WK op 13 juni tegen Australië. Daarna volgt op 18 juni de wedstrijd tegen Spanje om vervolgens op 23 juni de groepsfase te beëindigen tegen Nederland. In 2010 haalde Chili de tweede ronde. Daarin werden de Chilenen met 3-0 uitgeschakeld door Brazilië. De beste prestatie boekte het elftal in 1962 toen in eigen land de derde plek werd veroverd.