Boete voor bedreigen Ajax-topman

anoniem_22072019025900

Een 51-jarige man moet een boete van 250 euro betalen voor het bedreigen van toenmalig interim-directeur van Ajax Martin Sturkenboom in januari. Twee anderen verdachten zijn dinsdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had werkstraffen van een keer zestig en twee keer tachtig uur geëist, waarvan twintig uur voorwaardelijk.

De drie mannen zouden deel uitmaken van een groep die op 25 januari naar de woning van Sturkenboom toog om zijn vertrek te eisen. De rechtbank achtte het bewezen dat de 51-jarige man de Ajax-topman bedreigde, maar de rol van de twee andere verdachten is niet met zekerheid vast te stellen. Ajax verkeerde op dat moment in een bestuurscrisis, omdat de raad van commissarissen wilde dat Louis van Gaal algemeen directeur zou worden en clubicoon Johan Cruijff dat probeerde te voorkomen.

De veroordeelde man gaf in de rechtbank aan naar het huis van Sturkenboom te zijn gegaan om te zeggen dat hij zijn ontslag zou moeten indienen. Hij zou 'geen verkeerd woord' hebben geuit. Het OM toonde beelden van het incident waaruit blijkt dat acht mannen vanachter een hek de Ajax-topman toespreken. Daar ging volgens justitie een 'heftige dreiging' vanuit. Cruijff stapte uiteindelijk naar de rechter nadat zijn medecommissarissen Van Gaal hadden aangesteld als algemeen directeur van Ajax. Nadat Cruijff de zaak had gewonnen, maakten de commissarissen bekend op te stappen. Ook Sturkenboom en technisch directeur Danny Blind vertrokken in februari.