Seaworld wilde artiesten overhalen voor concert

anoniem_22072019025900

Seaworld heeft geprobeerd om artiesten die hun optreden in het dolfinarium hebben afgezegd over te halen om toch te komen. "We wilden ze op andere gedachten brengen door ze uit te nodigen in onze parken en met ons te praten", zegt Seaworld-directeur Jim Atchison in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"Helaas vonden ze het gemakkelijker om verder te gaan en geen aandacht meer aan de zaak te besteden", vervolgt hij. Onder meer Willie Nelson, Barenaked Ladies, Heart en Trisha Yearwood zouden volgend jaar optreden tijdens een festival in Seaworld in Orlando. De artiesten annuleerden hun optredens echter na het verschijnen van de documentaire Blackfish, die het leven van orka's in gevangenschap aan de kaak stelt.

Het dolfinarium stuurde vrijdagochtend een open brief naar verschillende Amerikaanse kranten om zijn kant van het verhaal te belichten. In de brief staat onder meer dat Seaworld geen orka's in het wild vangt en babyorka's in gevangenschap niet bij hun moeder vandaan haalt, iets wat wel in Blackfish naar voren komt. "We wilden reageren op een aantal van die misconcepties", reageert Atchison op de brief.

Blackfish-regisseur Gabriela Cowperthwaite zegt dat het dolfinarium nog steeds liegt. "De punten in de brief zijn misleidend en vals", reageert ze. "Ik zou willen dat ze meewerkten aan een betere toekomst." De regisseur heeft toen ze de documentaire maakte ook gevraagd of het dolfinarium mee wilde werken. Seaworld weigerde destijds en daar staat Atchison nog steeds achter. "We zagen al meteen waar het heenging."

Blackfish werd in oktober uitgezonden door CNN. De documentaire, die in Nederland in verschillende filmhuizen draait, vertelt het verhaal van een trainer die in 2010 na een aanval van een orka om het leven kwam. Naar aanleiding van Blackfish werden meerdere acties en protesten gestart.