Sprintzeges langlaufers Kowalczyk en Kriukov

heywoodu

In het Italiaanse Asiago hebben Justyna Kowalczyk en Nikita Kriukov de klassieke sprint in de World Cup gewonnen. Waar de Poolse Kowalczyk het relatief makkelijk had moest de Rus Kriukov tot de laatste meter vechten voor zijn zege.

Bij de vrouwen kon Kowalczyk het doen zonder de aanwezigheid van onder anderen Marit Bjørgen, Therese Johaug en Charlotte Kalla. In de kwalificatie moest ze de Sloveense Katja Visnar nog voor zich dulden, maar toen het er echt om ging was ze onklopbaar. In de kwartfinale, halve finale en de finale kon niemand bij haar in de buurt komen. In de finale pakte de Finse Anne Kyllönen achter Kowalczyk de tweede plaats, voor Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen.

Bij de mannen was Ola Vigen Hattestad de snelste in de kwalificatie. De Noor won vervolgens wel zijn kwartfinale, maar in de halve finale ging hij eruit. Opvallend was het optreden van Gianluca Cologna. De Zwitser, de jongere broer van wereldtopper Dario Cologna, haalde in zijn nog jonge carrière één keer een zesde plek in de World Cup. In Asiago reikte hij tot de finale en wist hij uiteindelijk beslag te leggen op plaats drie. De zege ging echter naar de Rus Nikita Kriukov. De regerend olympisch- en wereldkampioen troefde Alexey Poltoranin in de laatste meters af.