Omstandigheden WK baren Del Bosque zorgen

Maarten (rubbereend)

Nog nooit trok een Europees land aan het langste eind tijdens een WK op Zuid-Amerikaanse bodem. Vicente Del Bosque wil die ban doorbreken. De ervaren bondscoach loodste Spanje in 2010 al naar de eindzege in Zuid-Afrika, en vertrouwt erop dat zijn ploeg dat kunststukje aankomende zomer kan herhalen. De omstandigheden baren hem echter zorgen.

"Het Zuid-Amerikaanse klimaat speelt Europese teams parten", steekt Del Bosque van wal in gesprek met FIFA weekly. "De temperatuur, en vooral de luchtvochtigheid kunnen de deelnemende ploegen problemen bezorgen."

Ook het drukke speelschema kan een negatieve uitwerking hebben op de fysieke gesteldheid van zijn spelers, meent de in Salamanca geboren oefenmeester. "Het programma baart me zorgen. De Champions League-finale in Lissabon vindt plaats op 24 mei, waarna het WK al op 12 juni van start gaat. Zo blijft er weinig tijd voor voorbereiding over."

Om ver in het toernooi te geraken, moet Spanje in de groepsfase afrekenen met Nederland, Chili en Australië. De eerste wedstrijd is een weerzien tussen de finalisten van 2010, toen Spanje na verlenging afrekende met Oranje.

Volgens de publieke opinie gaan de Spanjaarden een zwaarder toernooi tegemoet dan vier jaar geleden. De gemiddelde leeftijd van de succesgeneratie is inmiddels aardig opgelopen. De Tiki-Taka strategie zou bovendien achterhaald zijn.

Daarover maakt Del Bosque zich geen zorgen. "Wij hebben de kwaliteit en ervaring om het toernooi te winnen. Het Spaanse team is als een geoliede machine, zowel op als naast het veld. Dat maakt discussie over de tactiek overbodig. Deze aanpak ligt ons het best, en ons succes bewijst ons gelijk."