Onderzoek instorting plafond Apollo Theatre Londen

Redactie

De autoriteiten in Londen zijn vrijdag een onderzoek begonnen naar de bouwkundige staat van het Apollo Theatre, waar donderdagavond tijdens een voorstelling een deel van het plafond naar beneden kwam. Bij de instorting raakten meer dan 75 mensen gewond, zeven van hen ernstig.

Ooggetuigen verklaarden dat er chaos en paniek uitbrak toen grote stukken pleisterwerk en stof neerdaalden op de volle zaal. Ook delen van de balkons raakten los.

Het ongeluk gebeurde terwijl meer dan zevenhonderd mensen keken naar een voorstelling van The Curious Incident of the Dog in the Night-time, een toneelbewerking van de roman van Mark Haddon. Bijna drie kwartier na het begin klonk er gekraak.

"Ik dacht, misschien hoort dit bij de voorstelling", zei Scott Daniels, een Amerikaanse bezoeker. "Opeens begon het stukken pleisterwerk te regenen, grote stukken pleisterwerk. Het licht ging uit en alles vulde zich met stof, iedereen hoestte en proestte."

De meeste bezoekers konden op eigen kracht naar buiten komen. De Londense ambulancedienst meldde 76 gewonden te hebben behandeld, van wie er 58 naar het ziekenhuis moesten. Zeven hadden ernstig, maar niet-levensbedreigend letsel.

Het is nog niet bekend waardoor het plafond los raakte. Het Apollo Theatre aan Shaftesbury Avenue is in 1901 gebouwd en telt 775 stoelen.