'Hoofdklasseduels hockey straks live in India te zien'

Boris (borisz)

Hockeywedstrijden uit de Hoofdklasse zijn binnenkort live aan de andere kant van de wereld zien. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant zijn de duels van het hoogste hockeyniveau waarschijnlijk na de winterstop te volgen in India, Pakistan en Maleisië.

Het dagblad schrijft dat Oranje Zwart en Rotterdam het verst in de onderhandelingen zijn met de initiatiefnemer, Dutch Hockey League tv, over betaalde internetuitzendingen in die drie landen. OZ-voorzitter Simon van den Boomen verwacht geld te verdienen. "In India wonen een miljard mensen. Laat nou één procent interesse hebben in hockey. Dat is een markt die potentie heeft."

OZ had afgelopen seizoen een totale begroting van twee miljoen euro, breedtesport en tophockey bij elkaar. De club hield een buffer over van slechts 5.000 euro. Aangezien het sponsorklimaat momenteel niet meezit, zoekt Oranje Zwart naar nieuwe verdienmodellen. "Als we hier vijf procent van onze inkomsten uit kunnen halen, dan zou dat mooi zijn", aldus Van den Boomen.

Het Bussumse Dutch Hockey League tv is een initiatief van Bas Brinkmann. De ondernemer kwam op het idee vanwege de Hockey India League, die vorig jaar voor het eerst in India werd gehouden tijdens de Nederlandse winterstop. "Die wedstrijden werden live uitgezonden en daar was enorm veel belangstelling voor", aldus Brinkmann.

Het plan is dat er per weekend één Hoofdklassewedstrijd live in India, Pakistan en Maleisië via internet te zien is. De overige duels worden ook opgenomen, maar later als samenvatting op een betaalkanaal gezet.  Geschatte aanschafprijs: 70 eurocent per uitzending. "We gokken op de massa. Massa is kassa", aldus de initiatiefnemer.