Uitslagen KNVB-beker 19/12/2013

Boris (borisz)

Ajax heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen in Spakenburg van IJsselmeervogels met 0-3. Het thuispubliek in het knusse vissersdorp zag een bekerstunt wel zitten, maar Ajax zorgde er snel voor dat die droom ver weg was.

Viktor Fischer opende namelijk al na vier minuten de score. Een voorzet vanaf de rechterkant van Bojan Krkic werd door niemand aangeraakt, waarna Fischer kon profiteren. Nog binnen tien minuten stond het al 0-2. Een verdedigingsfout van IJsselmeervogels bracht Danny Hoesen in de gelegenheid om van dichtbij te scoren. Even later kwam de thuisploeg voor het eerst dichtbij het Amsterdamse doel. Thomas Verheijdt zag zijn kopbal echter over het doel van Kenneth Vermeer gaan.

Voor de pauze bleef Ajax de beste mogelijkheden creëren. Bij de Eredivisieclub zorgde met name Krkic vanaf de rechterflank voor veel gevaar. De eerste grote kans in de tweede helft was echter voor IJsselmeervogels. Bennie van Noord dacht de spanning in de wedstrijd terug te brengen, zijn inzet belandde op de buitenkant van de paal.

Tien minuten later was het aan de andere kant wel raak. Fischer besliste het duel met een fraai schot in de rechterbovenhoek. Daarna was het aan doelman Patrick Zonneveld te danken dat IJsselmeervogels niet op een grotere achterstand kwam.

In de slotfase mocht bij Ajax eerstejaars A-junior Jaïro Riedewald nog invallen als vervanger van linksback Daley Blind. Gescoord werd er vervolgens niet meer. Ajax plaatst zich zodoende voor de kwartfinales van de KNVB Beker.


N.E.C. heeft zich ten koste van FC Groningen verrassend geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. Door een goal van Søren Rieks pakten de bezoekers in de Euroborg de zege.

Voorafgaand aan het duel eerde de Euroborg clubicoon Martin Koeman. De vader van Erwin en Ronald Koeman overleed woensdag op 75-jarige leeftijd. FC Groningen en N.E.C. hielden daarom een minuut stilte, terwijl de Groningse supporters Koeman met fraaie spandoeken de laatste eer bewezen.

Toen het duel eenmaal was begonnen, waren de beste scoringskansen al snel voor de thuisploeg. Via Tjaronn Chery en Filip Kostic kwam de bal bij Michael de Leeuw, maar hij kon er net niet goed bij. Even later was ook Chery dichtbij de openingstreffer. Zijn schot werd gekeerd door N.E.C.-doelman Karl-Johan Johnsson.

Nadat Eric Botteghin gevaarlijk was met een kopbal uit een vrije trap, noteerde ook N.E.C. de eerste goede kans. Even later had De Leeuw moeten scoren, maar via Johnsson en een carambole belandde de bal op het dak van het Nijmeegse doel.

Kort voor de pauze kregen de bezoekers eindelijk een goal te zien. Helaas voor het thuispubliek viel die wel aan de kant van Groningen. Botteghin en Tom Hiariej gingen opzichtig in de fout, waarvan Søren Rieks dankbaar profiteerde. Na de pauze zakte het spel van Groningen ver weg en stond de lat twee keer een treffer in de weg. Krisztian Adorjan en De Leeuw hadden pech.

Ook met de inbreng van Género Zeefuik lukte het Groningen niet de gelijkmaker te noteren. N.E.C. gaat daardoor naar de kwartfinales, voor FC Groningen zit het bekerseizoen erop.