Hof handhaaft straffen voor belagers grensrechter

Redactie

De zeven verdachten in de zaak rond de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn donderdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot celstraffen tot zes jaar. De 51-jarige Hasan D. kreeg de hoogste straf. De minderjarige verdachten kregen tot anderhalf jaar jeugddetentie.

De straffen zijn vrijwel dezelfde als die de rechtbank in Lelystad hen eerder oplegde afgelopen juni. Twee verdachten kregen nu een iets lagere straf. De straffen komen in grote lijnen overeen met de eis van justitie.

Drie minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie waarvan zes voorwaardelijk, net als bij de rechtbank. Een minderjarige kreeg kreeg een iets lagere straf: 24 maanden cel waarvan acht voorwaardelijk. Een 18-jarige verdachte werd veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk. Hij was door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk.

De enige volwassene in het gezelschap kreeg dezelfde straf als bij de rechtbank. De 51-jarige voetbalvader is opnieuw veroordeeld tot zes jaar cel. Zijn zestienjarige zoon kreeg twaalf maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk.

De verdachten werden veroordeeld voor de doodslag op Richard Nieuwenhuizen en het plegen van openlijk geweld. Het gerechtshof in Leeuwarden concludeerde dat er maar één oorzaak is voor het overlijden van de grensrechter van Buitenboys. "Door het door de verdachten uitgeoefende geweld. Hij is doodgeschopt op het voetbalveld", aldus het hof.

Nieuwenhuizen werd vorig jaar in december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten tijdens een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. De grensrechter overleed een dag later aan zijn verwondingen.

De verdachten moeten de nabestaanden van het slachtoffer ook meer dan 58 duizend euro schadevergoeding betalen.

Advocaat van Hasan D., Sidney Smeets, laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over het vonnis van het hof. Zijn cliënt gaat dan ook in cassatie.